Huidverzorging

Wat is het beste middel voor huidverzorging?

Huidverzorging: Mijn beste Tips voor een blijvend jongere huid
De goede (& slechte) manieren om te reinigen, hydrateren & exfoliëren van je huid

Om de huid gezond en jong te houden vraagt om preventieve huidverzorging. Zo kun je de huid het best goed reinigen, peelen en hydrateren. Hierdoor blijft het gezicht soepel en vrij van lijntjes en storende rimpels. Gebruik van een goede zonnebrandcrème is de basis van preventieve huidverzorging, maar er is meer mogelijk.

Ik noem dit proces maar even “Het fundamentele 4-staps huidverzorging plan,” die ik hieronder nader zal toelichten. Het is handig vooraf je eigen huidtype te kennen, wanneer je nog niet weet wat jouw huidtype is (normale huid, droge huid, vettige huid, zonbeschadiging of een combinatie hiervan) helpen we je dit op deze site zelf uit te zoeken en eenvoudig bepalen. Ontdekt zo welk huidtype je hebt en welke middelen hiervoor het meest geschikt zijn.

De eenvoudige 4-staps huidverzorging plan, stap 1: Reinigen huid

Eenvoud is het sleutelwoord als het gaat om huid-reiniging. Je moet een Goed reinigingsmiddel vinden waarop jouw huid goed reageert, en goed past bij je huidtype. Bij de plaatselijke drogisterij vind je goede reinigingsmiddelen. Deze zijn vaak erg prijzig, maar een duur gezichtsreinigingsmiddel van 35 euro of meer is echt niet nodig. Goede reinigingsmiddelen zijn al voor enkele euro’s verkrijgbaar bij de online drogist.

Vermijd het gebruik van zeep, zeep (een product op aardoliebasis) heeft een huidonvriendelijke samenstelling die de neiging heeft je huid te laten uitdrogen. Rona Berg schreef in haar bekende boek “Beauty”, over een Franse cosmetica fabrikant die haar het volgende een vertelde; “Zeep moet u alleen op uw huid vanaf uw nek naar beneden gebruiken…” Deze stelling ga ik dan ook graag in mee. Kies bij een droge huid voor een Crème-achtig  reinigingsmiddel, wanneer u een vettige huid bezit, ga dan voor een meer Zuiver Reinigingsmiddel zonder, dus zonder extra voedende middelen.

Pas op dat je de huid niet te vaak reinigt, want dan loop je het risico op irritatie en overgevoeligheid van het huidoppervlak.  Je hoeft het gezicht echt alleen in de avond na het verwijderen van make-up en zonnebrandcrème te wassen. Zo voorkom je dat deze je poriën kunnen verstoppen. Als je een droge huid hebt, overweeg dan vervolgens een nacht crème licht aan te brengen. Simpelweg dun aanbrengen en uitvegen, water is hierbij niet nodig. Sterker nog; als je over hart water beschikt, kan het de huid zelfs vervelend aanvoelen.

De meeste vrouwen geven de voorkeur aan de ‘water methode’: gebruik warm water om vuil los te maken en verstopte poriën uit te spoelen. Gebruik een gematigd reinigingsmiddel en spoel dit af met koud of lauw water. Iedere vrouw heeft hiervoor zo zijn eigen favoriete middeltjes, mijn persoonlijke voorkeur (waarbij ik echt zweer!) hou ik nu nog even geheim… 😉

Zorg ervoor dat je oog make-up altijd grondig met een goede make-up remover verwijderd. Het gebied rond het oog is delicaat, zorg dat je hier rond omheen niet te hard wrijf of drukt.

In de ochtend is je gezicht spoelen met lauw water alles wat je nodig hebt (ik vind dit geweldig voor het verwijderen van overtollige olie vanuit de nachtelijke hydratatie). LET OP; was je gezicht nooit met warm of koud water (beide kunnen tot gebroken haarvaten leiden).

Stap 2: Peeling huidverzorging

Peeling (afschilfering) is de stap die de meeste mensen overslaan in hun routine van wekelijkse huidverzorging. Maar geloof mij, als je goed en regelmatig met peeling van de huid van start gaat, zul je hiervan bijna direct verschil merken. Volgens Rona Berg kijkt een van de redenen mannenhuid meer jeugdig blijft dan dat van vrouwen, doordat  mannen met het dagelijks scheren onbewust een vorm van dagelijkse peeling toepassen.

Zelf gebruik ik wekelijks een gezicht scrub om mijn huid een peeling te geven. Maar dit kan ook heel goed met een washandje tijdens de huidreiniging. Ik doe gewoon wat reinigingsmiddel op een vochtig washandje en masseer het middel met een cirkelvormige beweging over mijn gezicht. Hierna even afspoelen om alle dode huidschilfers  te verwijderen. U kun je deze peeling doen via microdermabrasie, chemische peelings en retinoïden. Verderop dit blog vind je herover meer uitleg en tips.

 ”Download mijn overzicht met de beste gezicht scrubs en Microdermabrasie kits

Scrubs werkt door het verwijderen van de bovenste laag van dode huidcellen die de neiging van verharding hebben. Wanneer je dit wekelijks toepast, geniet je het hele jaar door van een prachtige huid. Zorg ervoor dat je een milde scrub met fijne korrels gebruikt. Grove korrels in goedkope scrubs kunnen beschadiging van de huid  veroorzaken en doen zo meer kwaad dan goed. Mijn favoriete Microdermabrasie kit verklap ik op een volgende pagina.

In het uur nodig is voor een chemische peeling, kun je vijf van je geschatte gezichtsleeftijd aftrekken. Vind je een maandelijkse chemische peeling te prijzig? Probeer dan met als ik gebruik, maandelijks een behandelingsmiddel van de online drogist.

Retinoïden (zoals Retin-A of de meer hydraterende Renova) ook werk door het verwijderen van de bovenste laag van dode huid cellen terwijl het ook collageen in de huid generert. ‘Collageen is de huid structurele vezel,’ zei dermatoloog Dennis Gross onlangs in een magazine. “Naarmate we ouder worden, breekt de aanmaak collageen af, en ontstaan er meer lijnen en grote poriën.” Huidverzorging deskundigen het over allerlei zaken oneens,  maar de meeste van hen beschouwen retinoïden als een wonder voor de huid. Zelf ben ik gek op het gebruik van Retin-A.

Moet u een toner gebruiken? Sommige mensen zweren bij toners, maar veel schoonheidsdeskundigen niet. Toners zijn bedoeld om alle resten en sporen van olie, make-up en vuil te verwijderen, maar een goed reinigingsmiddel doet dit ook. Zelf gebruik ik dan ook geen toners. Maar als jij het prettig vindt, gebruik het dan gewoon en geniet ervan!

Stap 3: hydrateren van de huid

Een basisregel van schoonheid is dat wanneer je een droge huid hebt, dit een basis vochtinbrengende crème nodig heeft. Dus hoe vaak moet je hydrateren? De huid zal je het zelf vertellen. Wanneer uw huid strak wordt, schreeuwt het om vocht. Wees voorzichtig niet te over-hydratatie, dit kan poriën verstoppen.

“Klik naar mijn lijst van de beste vochtinbrengende crèmes op de markt”

Zijn oog crèmes nodig? Nou misschien. Sommige schoonheid deskundigen raden met klem het gebruik van ogencrèmes aan. Waarom? De huid rond het oog bevat geen vetweefsel en is daarom zeer dun en vatbaar voor rimpels. Speciaal oog crèmes zijn zo samengesteld dat dit het gebied rondom de ogen extra verzorgt. Anderen beweren dat een dagelijkse lotion hiervoor voldoende werkt. Kijk in de spiegel en bepaal wat jij nodig hebt. Zelf hand ik lelijke donkere cirkels rond mij ogen, dankzij deze crème nu gelukkig niet meer!

”Download alle door mij geprobeerde oog crèmes”

Stap 4: Toepassen zonnebrandmiddelen

De oorzaak nummer 1 van rimpels is huidbeschadiging door de zon. Het is dus belangrijk om buiten altijd gebruik te maken van een zonnebrandcrème met voldoende hoge UV factor. Begin hier al op jonge leeftijd mee, smeer ook in de winter en op bewolkte dagen.

Een grote truc is de aankoop van twee crèmes: één voor nacht en één dagcrème met UV-bescherming. Gebruik ‘s nachts geen zonnebrandcrème met UV filter, de ingrediënten zijn niet bedoeld om dag en nacht te gebruiken, dit gaat de huid irriteren. Als je een zonnebrandmiddel kiest, zorg ervoor dat het Mexoryl (zit in La-Roche Posay) of Helioplex  (gevonden in Neutrogena) bevat.

Littekens Verwijderen
Niets zo vervelend al een opvallend litteken in gezicht op arm of been. Gelukkig zijn de meeste littekens goed te behandelen. Kijk voor doe het zelf tips op deze Litteken verwijderen site.

Extra tip: Keratinebehandeling
Naast het verzorgen van je huid, mag het beschermen van je hoofdhuid en haar natuurlijk niet vergeten worden. Gebruik voor de verzorging van de hoofdhuid altijd een milde shampoo. Zeker wanneer je dagelijks haren wast mag deze niet agressief zijn. Je haar kun u na het reinigen met een gewone shampoo verwennen met een keratine behandeling. Keratine is naast goed voor het haar ook heel prettig en huid voedende.

Met deze tips geniet je van volledige persoonlijke en huidverzorging, bescherm je huid goed en behandel het hele lichaam met regelmaat van top tot teen. Ga zo onnodige huidveroudering tegen, dit is goed voor zowel je uiterlijke als innerlijke schoonheid!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ zeven = 11